Welke onderzoeken kan je al doen bij de vrouw?

 

Een eerste verkennend gesprek moet zeker ook 'lifestyle'-aspecten toelichten: het belang van een gezonde voeding, een minimale fysische aktiviteit en beperking van genotsmiddelen verhoogt de vruchtbaarheidkansen.


Rookstop is hier zeker aangewezen; wij beshikken oever een rookstopbegeleidingsprogramma. Verder een diëtiste bekwaam in het begeleiden van gewichtsproblematiek (teveel maar soms ook te weinig gewicht!).


Er wordt ook  een herhalingsvaccin voor kinkhoest aangeraden. deze is terugbetaald voor potentiële ouders.

 

Het klinisch onderzoek


Tijdens het algemeen klinisch onderzoek bereken je de BMI van de patiënte. Daarnaast let je op hyperandrogenisme (hirsutisme, seborree), goiter, galactorree en op de normale geslachtsontwikkeling.

In het kader van hyperestrogenisme van de therapie voer je ook een borstonderzoek uit en neem je een uitstrijkje.


Chlamydia kan best via PCR op urine worden opgezocht.


Doe je ook vaginaal onderzoek let dan op de parametria en sacro-uteriene banden (endometriose), adnexae en uteriene grootte.

 

Technische onderzoeken

 

Een echografie van het kleinbekken (evaluatie van myometrium en het endometrium, ovaria) kan verschillende problemen aan het licht brengen, zoals endometriomata, ovariële cysten, PCO, endometriale hyperplasie en poliepen, myomen en adenomyosis, hydrosaplinges, etc. 

Op dag drie tot zeven van de cyclus maak je een hormonale balans op (ovariële hormonen, schildklier, PRL, bijnieren, androgenen) en doe je een serologisch onderzoek (rubella, CMV, toxo, hep B en C, hiv). Je kan eventueel ook nagaan of de patiënt symptomen vertoont die wijzen op chlamydia en syfilis. 

In geval van belaste anamnese van borstkanker in de eerste graad (zus, moeder) is een mammografie aangewezen.

Bij herhaalde miskramen, onverklaarde en/of langdurende onvruchtbaarheid stel je ook een standaard karyotype op.  

Een HSG is als standaardonderzoek niet meer nodig, aangezien de THL dat onderzoek grotendeels vervangt.

 

Dieet-advies
 

Mevrouw Rowena Brant is als diëtiste werkzaam op de praktijk. Zij is bijzonder toegelegd op dieetadviezen bij onvruchtbaarheid: zowel ondergewicht als overgewicht verdienen aandacht, naast een gezonde levensstijl. 

 

[Terug]