IVF

De bevruchting

De terugplaatsing

Wat met overtallige embryo's?

Is de behandeling pijnlijk?

  

Niet iedereen is geholpen met dezelfde behandeling. Factoren zoals je leeftijd, je gewicht en de uitkomst van eventuele voorgaande pogingen bepalen wat jou het meeste kans biedt om zwanger te worden.

 

Is IVF (of in vitrofertilisatie) voor jou de beste oplossing? Dan is de eerste stap zorgen voor verscheidene rijpe eicellen. Daartoe krijg je hormonen toegediend die de eierstokken stimuleren. Op die manier vervang je geleidelijk je natuurlijke menstruatiecyclus door een medisch gecontroleerde.

 

Doordat je cyclus nu regelmatiger verloopt, kan de dokter inschatten wanneer je eisprong plaatsvindt. Je krijgt een afspraak net voor die datum, zodat hij de rijpe eicellen kan verzamelen. Dat heet de pick-up of eicelpunctie. Deze gebeurt in een fertiliteitscentrum, pijnloos onder sedatie.

 

De bevruchting

In het laboratorium krijgen jouw eicellen het gezelschap van de geselecteerde zaadcellen van je partner. Het is dan, net zoals bij een natuurlijke bevruchting, aan de zaadcel om tot in de eicel te geraken.

 

Slagen de zaadcellen er niet in om de eicel te bevruchten, dan kan het laboratorium de natuur een handje helpen. In elke eicel injecteren zij dan één zaadcel. In dat geval spreken we van ICSI.

 

Als alles goed verloopt, zijn nu verschillende van je eicellen bevrucht. Na korte tijd ontstaan daaruit embryo's. Deze worden in het embryologisch goed verzorgd, en ook bewaard.

Top


De terugplaatsing

Na de bevruchting in het labo, krijg je een nieuwe afspraak om één of twee embryo's terug in je baarmoeder te plaatsen (de embryotransfer).

Je kan nu enkel afwachten. Hopelijk nestelt een embryo zich in en groeit die uit tot een kind.

 

Het aantal terug te plaatsen embryo's is in België bij wet beperkt om de kans op een meerlingzwangerschap te verkleinen. Zo loopt zowel jouw gezondheid als die van je kind zo weinig mogelijk risico.

Top 


Wat met overtallige embryo's?

Soms ontwikkelen zich meer embryo's dan nodig zijn. Is dat bij jou ook zo en zijn ze van goede kwaliteit, dan kan je ze laten invriezen. Je kan die ingevroren embryo's dan gebruiken bij een eventuele volgende transfer.

 

Hoe meer embryo's je laat invriezen, hoe groter de kans dat je het voortraject niet meer hoeft te doorlopen. Maar niet alle embryo's zullen het dooiproces overleven. Je kan dus niet uitsluiten dat je toch van nul af aan moet herbeginnen.

Top 


Is de behandeling pijnlijk?

Doorgaans zal je weinig lichamelijke last ondervinden van een IVF-behandeling. De geneesmiddelen die je moet nemen hebben weinig tot geen bijwerking en de behandeling zelf is zo goed als pijnloos. Je hoeft bovendien geen enkele nacht in het ziekenhuis te blijven.

 

Toch mag je zo'n behandeling niet onderschatten. Soms moet je je levensstijl tijdelijk aanpassen en dat kan de nodige stress met zich meebrengen. Je wacht bovendien waarschijnlijk vol spanning af om te weten of je kinderwens in vervulling gaat. Zowel jij als je partner zullen wellicht meer gespannen zijn dan normaal. Ten slotte kan je tijdens de behandeling ook sneller en meer vermoeid zijn dan gewoonlijk.

 

We verwijzen je naar het centrum dat best aan je vraag voldoet. Inmiddels is het vruchtbaarheidscentrum in AZ KLINA gesloten.

Top

 

[Terug]